Projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00031
Kedvezményezett neve: Csapod Község Önkormányzata
Projekt címe: „A csapodi Községháza energetikai korszerűsítése”

Támogatás összege: 24.739.198 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt állása: A kivitelezés befejeződött

Projekt leírása: A projekt keretében Csapod Község Önkormányzata a településen található Községháza épületének energetikai korszerűsítését megvalósította. A Községháza épülete Csapodon, a Fő u. 21. szám alatt található, mely a korszerűsítésnek köszönhetően energiatakarékos üzemeltetésű lett. Az épület nyílászáróinak cseréje, a tető szigetelése, a padlásfödém szigetelése megtörtént. Az áramellátás biztosítására, valamint az energiahatékonyság érdekében a tetőre napelemes rendszer került telepítésre. A fejlesztés keretében a Községháza épületének padlásfödém szigetelése, tetőszigetelése külső nyílászáróinak cseréje, továbbá 12,5 kW-os napelemes rendszer telepítése megvalósult. A beruházás eredményeként az épület CC korszerű energetikai minőség szerinti besorolású lett. A fejlesztésnek köszönhetően a Községháza költségei csökkentek. A fejlesztés megvalósításához 100%-ban vissza nem térítendő támogatást vettünk igénybe.
A fűtési rendszer felújítása során beépítésre került egy kondenzációs kazán, 45 kW-os teljesítményig, fordulatszám szabályozott keringtető szivattyú beépítéssel, elektronikus szabályzó optimalizálási funkcióval és vezérlőpanelre integrált időjárást követő szabályozással, füstgázelvezető rendszer kiépítésével (hőszigetelt kétkürtős kombinált kémény) Megtörtént az épületgépészeti csővezeték szerelése, vezeték hőszigetelése, csatlakozási pontok kialakítása.
A projekt eredményei: - felújításra, korszerűsítésre került a Községháza épülete. Megvalósult a tető hőszigetelése, a padlásfödém szigetelése, az épületek nyílászáróinak cseréje. Továbbá az energiaköltségek csökkentésére 12 kW-os napelemes rendszer került telepítésre. - energetikailag korszerű épület került kialakításra, mely lehetőséget teremt az intézményben dolgozók munkakörülményeinek javítására - a projekt következtében energiatakarékos ingatlan jött létre, így az épület gazdaságosabb működtetése valósult meg. 
A fejlesztés számszerűsíthető eredményei: A projekt megvalósításával az önkormányzat hozzá járult az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság céljának eléréshez, valamint az üvegháztartású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, illetőleg a megújuló energiaforrások fokozottabb használatához.
A fejlesztés során megvalósult tevékenységek (nyílászáró csere, tető szigetelése, padlásfödém szigetelése, napelemes rendszer telepítése, kazáncsere) nem minősült építési engedélyköteles tevékenységnek, így a projekt nem rendelkezett engedélyes tervekkel. A projekt megvalósításával épületenergetikai fejlesztést – tető, födém hőszigetelés, nyílászáró cserét, napelemes rendszer telepítését az épület áramellátásnak biztosítására) hajtottunk végre, melynek hosszú távú közvetlen célja energiatakarékos épület kialakítása volt. Az FF átlagos energetikai besorolás, CC korszerű energetikai besorolásra módosult. Hosszú távú közvetlen célunk a megújuló energia hasznosítása, a környezeti terhelés csökkentése, olcsóbb épületüzemeltetési költségek elérése volt, a nemzetgazdaság energetikai kitettségének csökkentése, a külgazdasági mérleg javítása.